Martelli van Velthuysen

Training, counselling en coaching

Een tijd terug woonde ik een soort huiskamerconcert bij van een Portugese fadozanger. In mijn beleving gebeurde iets wat niet makkelijk te omschrijven was. Na de eerste nummers merkte ik dat ik het warm kreeg en tranen in de ogen had staan. Iets raakte me op een onverklaarbare manier. Was het de milde toon waarop de zanger zijn verhalen ‘vertelde’? Het melancholieke van de fado? De ijle klank van de gitaar. Het speelse van de Portugese taal? Ik weet het niet, maar het gevoel was genoeg.

Toen ik later thuis de cd draaide en de teksten las, kwam mijn beleving terug. Een gevoel van rust, ontspanning, warmte en geluk maakte zich meester van mij. Met mijn ogen dicht ontstonden beelden van prettige herinneringen en goede ervaringen, soms van lang geleden, en realiseerde ik me waar ik mij gelukkig en goed bij voelde. Alleen al door er bij stil te staan, kreeg mijn gevoel meer kleur en betekenis. De muziek had iets wakker gemaakt wat al een tijdje op de achtergrond was geraakt.

Stil staan bij de positieve kanten in je leven en je realiseren wat dat je oplevert. Luisteren naar je gevoel en de rust en ontspanning ruimte geven. Hoe vaak doen we dat nog? En hoe veel kan dat helpen om de hindernissen te nemen die het leven zo complex maken?

Het heeft het me altijd geïntrigeerd hoe verschillend mensen kunnen zijn en hoe dat verbonden is aan de situatie waarin ze zich bevinden. Hoe hun ‘zijn’ bepaald wordt door alles wat ze achter zich hebben liggen en de plek die het gekregen heeft. En vooral hoe flexibel en sterk mensen kunnen zijn in de momenten dat ze vastlopen en even geen uitweg meer zien. Stil staan en beleven zijn steeds weer sleutelwoorden. Wat doet een situatie met je en hoe komt dat?

Na zo’n moment van bewustwording is een nieuwe stap in de toekomst gemakkelijker. Om hindernissen te nemen en de ervaring daaruit te integreren in je leven. In mijn werk als counsellor en trainer hanteer ik twee uitgangspunten: jij en jouw positieve energie. Zonder voorbij te gaan aan de pijn, de mankementen en de gevoelens die jou in de weg staan. Ik luister, ondersteun en inspireer je waar dat past. Om, zonder al te veel franje, je net dat duwtje in de rug te geven waarmee je leven wat minder complex hoeft te wezen. Want waarom moeilijk doen als het samen kan?

In mijn praktijk verzorg ik individuele counselling voor volwassenen bij stress, burn-out, weerstandsreductie, loopbaanoriëntatie en levensvragen. Tevens ben ik ervaren in executive-counselling in de non-profit sector en heb daarbij oor voor de manager die worstelt met haar of zijn solopositie. Maar ook ‘gelukscounselling’ kan je verder helpen. Waarom pas ondersteuning zoeken wanneer het even niet goed gaat. Juist het moment dat je wel goed in je vel zit, kan het verhelderend werken om dat intenser te beleven. Counselling werkt dan om van goed, beter te maken.

Counselling kan vorm krijgen in een gesprek, met behulp van methodisch werkmateriaal, tekenvormen of een verrassende opstelling.

Als trainer ben ik betrokken bij thema’s rond de ontwikkeling van sociale competenties, het inzoomen op menselijk normen- en waardenpatroon, coaching op de werkvloer, het herkennen en hanteren van gedragsrepertoire en teambuilding.

Contact opnemen:
Martelli van Velthuysen
Zutphensestraat 52
6971 ER Brummen
Mail: gatb@ziggo.nl
Telefoon: 0610308400

Wil je weten vanuit welke achtergrond ik dit doe, klik dan hier.

En natuurlijk, een klein stukje van mijn fado-ervaring, wil ik je dan niet onthouden. Met dank aan Fernando Lameirinhas:
Lê-me,tu veras
Um outro eu encontrarás
E lê-me todo que por fim
Algo em mim descobrirás
Lees me en je zult zien,
Dat je een ander ik zult vinden
En lees me helemaal want dan 
Zul je iets in mij ontdekken
Vem, abre essa porta
Que vai do coraçäo à alma
Vem lêr os meus segredos
Kijk naar me Ga binnen door de deur
Die van het hart
Die naar de ziel leidt
Kom en lees mijn geheimen
Hoje sou o teu livro aberto
Onde o meu amor incerto,
Inseguro, Diz assim
Vandaag ben ik jouw open boek
Waarin mijn wankele onzekere liefde zegt:
Lê-me e aprende a conhecêrme melhor
Lê-me mais longe que teus othos, Vê-me
Lees mij en leer me kennen
Lees mij verder dan je ogen reiken Kijk naar mij
Sluit Menu