Outdoor trainingen

Herman Frederiks, outdoor trainer van Groeien in Organisaties over:

“avontuur als middel”

Stretch zone.
Mijn ervaring is dat als mensen worden getraind in hun normale vertrouwde omgeving, ze snel in oude rolpatronen (terug) vallen. Voor trainers is het dan vaak gemakkelijk om dit zichtbaar te maken, echter de werkelijke kwaliteiten die mensen bezitten komen vaak niet naar voren. Mensen blijven in wat ik noem ‘de confortabele zone’ zitten. In mijn programma’s breng ik mensen in een ‘stretch zone’. Hier kunnen ze echt vanuit hun eigen kwaliteiten hun eigen kracht ontdekken, maar ook de krachten en kwaliteiten van anderen. Ik vind het erg belangrijk dat mensen geen schade (fysiek of psychisch) overhouden aan een training. Ik zie het dan ook als mijn taak de deelnemers uit de ‘danger zone’ weg te houden.

Effectiviteit vergroten.
De samenwerking van een outdoor facilitator met procestrainers verhoogt de effectiviteit van de training enorm. Ervaringen en leermomenten kunnen direct worden toegepast in oefeningen die betekenisvol zijn. Om een ervaring goed op te kunnen nemen en er op de werkvloer iets mee te kunnen werk ik veel met metaforen. Trainers kunnen hun analyses en theorieën kwijt (en dat is hun vak), ik zorg voor een situatie die metaforisch is en waarin persoonlijke en/of groeps-kwaliteiten naar voren kunnen komen. De deelnemer leert door te ervaren met de op dat moment nodige handvaten.

Een Ardennensurvival is niet altijd een training.
Ik ben altijd voorzichtig met het woord outdoortraining. Veel mensen zien dit als een gezellig weekend met mountainbiken en kayakken. Ik draai het altijd om: afhankelijk van de vraagsteling van de opdrachtgever wordt bekeken welke trainingstrategie wordt gevolgd. Op basis daarvan wordt een gebiedskeuze gemaakt, een accommodatie gekozen en de activiteiten gekozen. Al deze elementen moeten m.i. een integraal onderdeel uitmaken van de trainingsopzet. Ik zie mezelf dan ook meer als facilitator of decorbouwer dan outdoor-instructeur of trainer. Immers omgeving, situatie, spel, creativiteit of bijvoorbeeld een verhalenverteller kunnen goede middelen zijn om een doel te bereiken. Door deze brede benadering kunnen we alle middelen aanwenden om uw training effectiever te maken.

Voor wie werkte Herman Frederiks?
Herman voerde projecten uit voor: Directie Shell, Kodak, Technicolor, Manpower, UWV, TNO, KLPD, Catchmabs, ANWB alarmcentrales, Johnsson & Johnsson, Super de Boer, Ahrend, Brandweer-, Politie-, Ambulance- meldkamers Nijmegen, Copex, RWD, Incore, Euronet en vele anderen.

Contact:
Herman Frederiks
Heiweg 101
6533 PA NIJMEGEN
06 21 590758
E-mail:  avonturenburo@xs4all.nl