Gesprekstrainingen
Motiverende gesprekken met studenten
Het coachen en motiveren van studenten wordt steeds belangrijker. Toch kan dat een hele uitdaging zijn in de dagelijkse begeleidingspraktijk. Hoe zorgen we dat studenten zo veel als mogelijk verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces? Dat ze een beetje gemotiveerd zijn? Kwaliteiten van zichzelf leren kennen? Eigen (toekomstgerichte) keuzes kunnen maken? En wat vraagt dat van de rol van studieloopbaanbegeleiders?
In deze training wordt de basis voor motiverende (coach)gesprekken voor het voetlicht gebracht. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de theorie over Oplossingsgericht Coachen. Door de juiste, oplossingsgerichte vragen te stellen wordt de student uitgedaagd om zoveel als mogelijk regie in eigen hand te nemen. De belangrijkste theorie, technieken en interventies worden toegelicht en met korte, krachtige oefeningen helder gemaakt.
Om praktisch te oefenen met het voeren van motiverende gesprekken, is het mogelijk een trainersacteur in te zetten. Op deze manier krijgen cursisten de kans om tijdens verschillende oefensessies te kunnen oefenen met leervragen, eigen sterktes en valkuilen te leren kennen en te experimenteren met eigen casussen en praktijkvoorbeelden. Een zeer waardevolle aanvulling op de theorie.
Dit thema kan aangeboden in een eendaagse training of in een trainingsreeks. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek verkennen we de vragen en wensen om tot een passend aanbod te komen.
Jongeren van nu
Studenten lijken moeilijker in de leerstand te komen, zijn veel afwezig, lijken het nut niet in te zien van school en weten nauwelijks wat ze willen. Daarnaast ervaren docenten dat studenten tegenwoordig op een andere manier aangesproken en uitgedaagd moeten worden om gemotiveerd te raken. En nemen studenten tegenwoordig ook steeds meer zorgvragen mee (zoals uitdagingen in de thuissituatie, ADHD, ASS, etc.). Deze (en andere) uitdagingen vragen van docenten een andere houding en rol naar studenten. Maar hoe pak je dat aan? Hoe sluit je aan bij jongeren van nu?
Om dit te begrijpen, duiken we in deze trainingsreeks in de wondere wereld van jongeren van nu. We gaan in op vragen als: Wat moeten we weten om de student en zijn ontwikkelingen een beetje te begrijpen? Wat is kenmerkend voor deze generatie jongeren? Met welke uitdagingen en problematieken hebben ze te maken? Welke invloed heeft dat op dagelijks handelen? Op het maken van keuzes richting toekomstperspectief? Op het nemen van verantwoordelijkheid? Op motivatie? En wat zijn de do’s en don’ts bij het begeleiden van onze studenten?
De training(sreeks) is interactief, praktisch en gevuld met concrete tips en voorbeelden, afgestemd op de dagelijkse praktijk van docenten. Het is mogelijk praktisch te oefenen met een trainersacteur waarbij eigen casussen en leervragen leidend zijn. Zodat docenten de kans krijgen om te oefenen met praktijksituaties, leervragen en de opgedane kennis en theorie in hun eigen praktijk leren toepassen.
Dit thema kan aangeboden in een workshop, eendaagse training of in een trainingsreeks. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek verkennen we de vragen en wensen om tot een passend aanbod te komen.
In gesprek met ouders
Het voeren van oudergesprekken vergt enige oefening. Een goede voorbereiding, een juiste presentatie en een doordachte aanpak kan de ouderavond voor leraren wat gemakkelijker maken.
Voor veel leraren is deze ouderavond een stressvolle aangelegenheid. De onzekerheid over welke ouders zij tegenover zich krijgen en met welke vragen en/of kritiek deze komen speelt voor velen een grote rol. Het gevolg is dat leraren opzien tegen deze steeds weer terugkerende avonden.